Een site testen? Dat doen we met PestPHP!

7 november 2022

Natuurlijk wil je dat je site of webplatform op elk moment werkt zoals het moet – vandaag, maar ook morgen nog. Niemand verliest immers graag leads of bestellingen, bijvoorbeeld door een hapering in een webformulier. Daarom spreekt het voor zich dat we de sites die we bij Code d’Or ontwikkelen altijd uitgebreid testen voor we ze op de wereld loslaten. Tegenwoordig gebruiken we daarvoor PestPHP, en dat heeft verschillende voordelen. Lees je even mee?

Eenvoudig en compact

PestPHP is een framework (een set tools en bibliotheken die we gebruiken om code te schrijven) dat speciaal ontwikkeld is om sites in PHP te testen. We gebruiken het om onze tests in te schrijven én om ze uit te voeren. PestPHP, een opensourceplug-in, is een uitbreiding op PHPUnit, wat in de sector zowat de standaard is voor wie in PHP ontwikkelt.

Tegenover de standaard manier van testen heeft PestPHP twee grote voordelen. Ten eerste is het eenvoudiger en levert het makkelijker te lezen code op. Daarnaast moeten we er ook minder code voor schrijven. Dat verlaagt niet alleen de drempel om het op deze manier te doen, we winnen er ook tijd mee, zodat we meer kunnen testen.

een sitetest uitgevoerd met testtool PestPHP

PestPHP geeft zekerheid over onze code

Intussen gebruiken we PestPHP al ruim een jaar en dat bevalt ons goed. Het geeft ons meer vertrouwen en zekerheid over de code die we schrijven voor de sites en webplatformen van onze klanten.

We zetten PestPHP vooral in om flows te testen. Dat kan bijvoorbeeld een registratieprocedure of een online aankoopproces zijn, maar ook een flow in het contentmanagementsysteem (cms) of een code waar gebruikers van de site niet rechtstreeks mee in contact komen.

Het is vooral handig om na te gaan of alles nog correct werkt als we wijzigingen in de code doorvoeren. Het volstaat dan vaak om de testsuite opnieuw te laten lopen en na te gaan of er niks ‘brak’ door de update.

We stoten ons nooit tweemaal aan dezelfde steen

Tests schrijven we uiteraard op basis van de functionele analyse van het project waar we aan werken. Onze tests lopen automatisch wanneer we de site naar de staging- of de productie-omgeving overzetten. Faalt een test, dan wordt het bijwerken van de site automatisch onderbroken.

Ontdekken we tijdens het testen een bug of ongewenst resultaat, dan voegen we een extra testscenario toe aan onze lijst. Zo zijn we zeker dat deze fout zich niet herhaalt.

Omdat sites uit grote hoeveelheden code kunnen opgebouwd zijn, geeft PestPHP ook een ‘coverage rapport’. Daarmee kunnen onze developers perfect zien welke lijnen code al getest zijn en welke nog niet. Da’s erg handig, want voor complexe sites proberen we het testverloop zoveel mogelijk te automatiseren.

Heb jij ook graag een stabiel webplatform?

Laat ons dan eens praten. Samen bekijken we hoe we de stabiliteit van jouw onlineproject kunnen garanderen.

Contacteer ons