Interview lead back-end developer Jyrki

7 september 2017

In 2012 studeerde Jyrki af en begon hij meteen zijn carrière bij Code d’Or. Vandaag is hij onze Lead Interactive Developer en organiseert hij naast zijn eigen projecten de planning van de developers.

lead developer Jyrki

We spreken tijdens de lunch af bij Dochters van de Jaegher en praten over het - voor velen - grote mysterie achter onze websites: back-end development.

Wat is er zo bijzonder aan back-end development?
Voor elk project maken we modules op maat omdat ieder project uniek is. Een kant-en-klare oplossing is bijna onmogelijk. Elke dag word je geconfronteerd met een nieuw probleem, en elke week leer je wel iets nieuws bij. Hoe je die nieuwe ontwikkelingen implementeert binnen Code d’Or is altijd opnieuw een hele uitdaging. De ontwikkeling van een website is dan ook niet in steen gebeiteld en evolueert elke dag.

Wat wordt er van je verwacht als back-end developer?
Veel! Je schrijft niet alleen de code die ervoor zorgt dat een website functioneert, maar moet ook structuren uitschrijven. Je bent verantwoordelijk voor het onderhoud van onze servers en neemt zelfstandig contact op met Openminds als er problemen zijn met de online servers. Ook help je bij dns-transfers, technische vragen, het overzetten van e-mails, hardware problemen … Bij Code d’Or doe je als back-end developer veel meer dan puur en alleen code schrijven.

Maakt dat je job ook moeilijk?
Ja, maar de afwisseling is wel leuk. Back-end development is complexer dan wat je als bezoeker ziet op je scherm. Dit is niet altijd eenvoudig om uit te leggen, maar we proberen dit toch in mensentaal toe te lichten aan onze klanten. Enkel zo kunnen ze begrijpen waarom een request invloed heeft op tal van andere zaken en daarom niet zo eenvoudig is als het in eerste instantie lijkt.

backend team

Een team aansturen terwijl je zelf nog actief werkt aan projecten is vast niet eenvoudig.
Ik kan niet elke lijn code controleren die onze back-end developers schrijven, maar ben wel beschikbaar voor vragen. Elke dag houden we een korte scrum. Iedereen vertelt waar hij mee bezig is, hoe ver zijn project staat en welke problemen hij ondervindt. Soms doen we dit via Slack omdat er wel eens iemand thuis werkt of iemand verschillende meetings op zijn agenda heeft staan. Bij een ‘live’ scrum is er natuurlijk wel meer interactie. Ik probeer ook elke dag bij iedereen langs te gaan. Persoonlijk aan iemand vragen hoe een project loopt, is toch nog altijd anders dan via chat.

Wat verwacht je van je team?
Als back-end developer moet je kunnen meedenken over structuren en beslissingen durven nemen. Als je bij Code d’Or start, word je vanaf de eerste week in een project ‘gesmeten’. We houden niet je handje vast, maar zorgen wel voor de nodige begeleiding. Je staat er zeker niet alleen voor, maar moet wel durven je plan trekken.

Hoe helpen jullie elkaar?
Als iemand op een probleem botst en het zelf niet vindt, gaan we samen op zoek. We nemen ook tickets - of taken - van elkaar over als iemand te veel werk heeft. Op een ideale dag werk je aan één stuk door aan één project, maar de realiteit is helaas anders. Er komt altijd wel iets tussen: een onverwachte issue, een dns-transfer, een technisch probleem … Als lead back-end developer duw ik dan ook werk dat niet dringend is terug naar de projectmanager.

Bij Code d’Or doe je als back-end developer veel meer dan puur en alleen code schrijven.

Als de workload zwaar is, moet je je team wel weten te blijven motiveren.
Ja, dat is heel belangrijk. Betrokkenheid speelt hierbij een grote rol. Als er belangrijke beslissingen worden genomen, informeer ik altijd naar hun mening of houden we een poll. We werken nu eenmaal in een team, en niet individueel. ‘Welke server gebruiken we’, ‘hoe deployen we van preview naar live’, ‘wat is de maximum breedte van een lijn’ … Elke beslissing heeft gevolgen voor iedereen.

Dus als iemand zich niet houdt aan een beslissing …
Wordt die persoon op de vingers getikt. Let op, onze regels zijn grotendeels gebaseerd op de standaard CakePHP-guidelines dus de meeste zijn voor iedereen vanzelfsprekend. Door je aan de regels te houden, is het voor je collega’s makkelijker om je code te begrijpen én om erop verder te werken.

Volgen jullie dan ook een vaste workflow?
In grote lijnen wel, maar elk project heeft ook zijn eigen flow. Is er externe data die gekoppeld moet worden? Welke zaken moeten op welke manier geïmplementeerd worden in het CMS? Elk project is uniek.

Wat wel altijd handig is, is als back-end en front-end gelijktijdig aan een project kunnen werken. Ze werken in tandem en kunnen zo sneller schakelen. Bij een groot project zijn er meerdere developers betrokken, maar elke developer is verantwoordelijk voor een bepaald onderdeel. Enkel wanneer de developer ziek is of verlof heeft, wordt zijn onderdeel overgedragen aan een andere developer.

developer
developer

Welke tools gebruiken jullie tijdens het development?
Eigenlijk hebben wij enkel een editor nodig. That’s it. GitLab gebruiken we om onze code te beheren en is perfect als je met verschillende mensen samenwerkt. Hier kun je namelijk zien wie waaraan werkt en welke aanpassingen hij heeft gedaan. GitLab brengt eigenlijk alles wat je doet in je editor samen binnen een duidelijke user interface. Slack gebruiken we om met elkaar te communiceren. Zo sta je niet voortdurend aan iemand zijn bureau. Als iets dringend is, mag je natuurlijk altijd de persoon gewoon op de schouders tikken.

Vandaag speelt online marketing een grote rol. Beïnvloedt dit jullie werk als back-end developers?
Zeker. Van ‘event tracking’ was enkele jaren geleden totaal geen sprake, terwijl het vandaag onmisbaar is. Ook Google, Facebook … durven wel eens zaken aan te passen in hun API’s. Onze taak bestaat erin zoveel mogelijk marketing gerelateerde zaken te automatiseren. Zo bevat elke nieuwe website van Code d’Or standaard een basis aan event tracking of ontwikkelen we onze eigen tools. Het samenstellen van maandelijkse AdWords rapporten bijvoorbeeld nam veel tijd in beslag. Er slopen ook wel eens fouten in omdat alles manueel moest verlopen, maar nu niet meer. De rapporten worden dankzij onze eigen tool automatisch samengesteld. De groei van online marketing is zeker ook voor ons back-end developers zeer leerrijk.

Hoe belangrijk is het voor een back-end developer om zich te verdiepen in de wereld van de klant?
Dit is afhankelijk van de grootte van het project, maar je moet toch tot op zekere hoogte de werking van het bedrijf begrijpen. De website of applicatie die je bouwt zal hier nu eenmaal invloed op hebben. Voor de magazijnapp van D&M Depot bijvoorbeeld was het belangrijk dat we goed wisten hoe zij precies te werk gingen. We brachten een bezoek aan hun magazijn en liepen zelfs een hele dag mee met de magazijniers. Terwijl we de applicatie bouwden, werd deze regelmatig ter plaatse getest. Vaak praten we ook rechtstreeks met de klant of externe partijen waarvan de applicaties geïntegreerd moeten worden. Hoe minder tussenpersonen, hoe efficiënter het technische aspect van een project verloopt.

Heb je nog tips voor studenten back-end development of developers die dromen van een loopbaan bij Code d’Or?
Ga er gewoon voor, we bijten hier niet. Het maakt niet uit of je ervaring hebt of niet, zolang je voldoende potentieel hebt.

Word jij onze nieuwste collega?

Heb je oog voor design en structuur? Ben je sterk in digitale strategieën of zijn objectieve resultaten je stokpaardje? Ben jij de expert op vlak van all things digital en schrikt de technische basis je niet af? Laat dan zeker van je horen.

Bekijk onze vacatures