Interview lead front-end developer Renée

20 april 2017

Na haar stage in 2010 ging Renée meteen aan de slag bij Code d’Or en groeide ze mee met het bedrijf. Ze is één van de eerste werknemers van Code d’Or, en een master in flows, prototypes en interfaces. Vandaag leidt ze het team front-end developers en webdesigners.

front-ender renée

We spreken tijdens de lunch af bij Dochters van de Jaegher. We praten over de uitdagingen van haar vak en bijten meteen de spits af met de vraag die bij veel klanten op de lippen ligt:

Wat doet een front-end developer nu precies?
Front-end development bij Code d’Or is een heel gevarieerde job. Je maakt flows, wireframes, prototypes, zet het design om naar code, maakt animaties in CSS en Javascript, en werkt zowel in HTML als Angular. Die afwisseling geeft startende developers de kans om te ontdekken wat ze graag doen, en waar ze goed in zijn. Na verloop van tijd kan je je specialiseren, wat ook nodig is.

Als front-end developer denk je na over de structuur van de website en werk je in tandem met de webdesigner. Je brengt zijn ontwerp tot leven. Naast het design van enkele pagina’s bezorgt de webdesigner je een bibliotheek met kleuren, fonts, formulieren, buttons … Op basis hiervan trek je het design door op de hele website. Ondanks dat je zelf niet van nul ontwerpt, is grafisch inzicht wel een must. Eigenlijk vorm je de lijm tussen design en development.

Als front-end developer is het dan waarschijnlijk belangrijk om een teamplayer te zijn?
Inderdaad. Zelf ben ik van nature introvert. Door de jaren heen heb ik geleerd om een echte ‘teamplayer’ te zijn, en dat is ook nodig. In ons vak ben je afhankelijk van je collega’s, zowel projectmanagers, marketeers, designers als andere developers.

In een team met verschillende profielen heb je vermoedelijk niet alles onder controle. Hoe ga je daarmee om?
Soms is er tijd te kort, of laat het budget niet toe dat je net dat stapje verder gaat. Dat moet je leren loslaten. Iedereen binnen het team heeft ook zijn taak en verantwoordelijkheid, en je gaat best niet knutselen in de code van iemand anders.

team code d'or

Is er een vaste structuur die een project volgt?
Alles begint bij een goede briefing. Op basis hiervan analyseren we de bestaande website en boomstructuur, en bepalen we de nieuwe structuur. We maken het prototype en moodboard en zorgen dat dit 100% goed zit omdat ze de rest van het project bepalen. We toetsen het design af met de klant en pas na finale goedkeuring zetten wij - de front-end developers - het design om naar code.

We zetten hiervoor eerst de basis klaar: kleuren, typografie … vervolgens de basisstructuur met header en footer en werken dan de inhoud - of rest van het design - uit.

Wat doe jij zelf het liefst?
Flows, prototypes en interfaces. Ik leg graag de basis van een project vast. Op basis hiervan werken de webdesigner en mijn front-end collega’s de website verder uit. Ik vorm ook de buffer tussen projectmanagers en mijn team, en communiceer alle zorgen en ideeën naar de andere afdelingshoofden. Als Lead Front-end Developer is het dus haast onmogelijk om nog alle aspecten van front-end development uit te voeren én tegelijkertijd je team sturen.

Hoe stuur je je team precies aan?
Ik sta in voor de wekelijkse planning, en de planning op lange termijn. Alles begint eigenlijk bij een goede planning waarbij front-end en design op elkaar inhaken. Ik bewaar het overzicht en zorg ervoor dat de workload eerlijk verdeeld wordt. Mijn team staat er ook niet alleen voor tijdens de uitvoering van een project: ik denk met hen mee en ben hun klankbord. Als ze ergens mee zitten of iets nodig hebben, kunnen ze altijd bij mij terecht. Ook dat is belangrijk. Ik hou de spirit er ook in door positieve feedback van de klant en projectmanager met hen te delen, of ik trakteer wel eens op zelfgebakken zoets.

Hoe weet je - naast je eigen werk - waar iedereen aan werkt?
Dagelijks houden we een korte scrum. Tijdens dit kort moment vertelt iedereen waar hij aan werkt: loopt alles vlot, zijn er vragen of moeilijkheden, wachten we op feedback … Via Slack kunnen we ook de hele dag door vragen aan elkaar stellen of ideeën delen.

front-end developing

Als front-end developer vorm je de lijm tussen design en development.

Is er veel veranderd sinds je eerste dag als front-end developer en vandaag?
Ongelooflijk veel. We gingen van CSS2 naar CSS3 en LESS & SASS. Toen ik aan mijn stage begon was er helemaal geen sprake van responsive. Vandaag is het ondenkbaar dat je website dat niet zou zijn. Apps, smartphones en online marketing hebben het digitale landschap flink veranderd. Tijdens de quality control moeten we met heel wat meer zaken rekening houden, waaronder een speed testing.

Als developers vinden jullie vermoedelijk manieren om zo’n zaken vlotter te laten verlopen?
Ja, de back-end developers automatiseren heel wat taken - dat helpt zeker. Op vlak van online marketing hebben we besloten om de event tracking op een aantal zaken standaard te voorzien. Zo vermijden we dat we een reeks terugkerende trackings telkens opnieuw moeten klaarzetten.

Heb je nog tips voor studenten front-end development of mensen die dromen van een carrièreswitch?
Front-end development is een leuke job omwille van de variatie in werk en projecten: geen enkele dag is hetzelfde. Dat vraagt ook wel flexibiliteit en een dagelijkse inzet om mee te blijven. Front-end staat niet stil, dus wees vooral leergierig en klaar voor nieuwe uitdagingen.

Samenwerken?

Heb je een project dat je graag wilt bespreken of talent dat we zeker in huis moeten halen? We ontmoeten je graag.
Contacteer ons