Meetup bij Code d’Or: dit leerden we over PHP en CSS

23 maart 2023

Code d’Or als host

Full Stack Belgium coördineert elke maand een Meetup over frontend, backend en devops. Een initiatief waar we bij Code d’Or volledig achter staan, dus waren we met plezier host van deze editie, waarbij zo’n 50 deelnemers aanwezig waren. Wie af en toe onze blog leest, weet namelijk dat we fel inzetten op kennisdeling. Dat is nodig om innovatief te werken en ons te blijven onderscheiden in een techwereld die continu in beweging is.

Collega’s Thibo, Jyrki en Lien-Marie zetten hun schouders onder deze Meetup, die in het teken stond van programmeertalen PHP en CSS voor webdevelopment. We vertellen je graag enkele dingen die we hebben geleerd.

Brecht De Ruyte over CSS

Brecht De Ruyte, frontend developer bij iO, was de eerste spreker van de avond. Hij intrigeerde ons meteen met de titel ‘I can :has() timeline UI?’ en die fascinatie bleef tijdens de hele talk. Brecht toonde ons namelijk nieuwe, verrassende mogelijkheden om met :has() aan de slag te gaan.

Even kaderen. :has() is een pseudo-class in CSS waarmee je snel kunt checken of een bepaald design-element nog andere specifieke elementen bevat, bijvoorbeeld een afbeelding of extra informatie die we willen weergeven. Stel: je maakt een webpagina met een card based lay-out, te vergelijken met een profiel op Instagram. Om de design-elementen met een afbeelding een andere lay-out te geven dan die zonder, kun je :has() als parent selector gebruiken om te filteren op alle ‘cards with image’.

Brecht demonstreerde ook hoe we animaties kunnen coderen die bewegen wanneer je door een website scrolt — een schuifbalk met effect, dus. Onze frontend developer Kaat Vermeire is alvast enthousiast over de extra functies die ze leerde kennen: “Dankzij deze Meetup ontdekte ik een nieuwe aanpak om met CSS te werken. Aan sommige invalshoeken voor ontwikkeling had ik helemaal nog niet gedacht.”

Freek Van der Herten over PHP

Ook voor onze backend developers was de Meetup heel leerrijk. Freek Van der Herten, developer en partner bij Spatie, lichtte tijdens zijn talk ‘Fantastic functions and where to find them’ enkele minder bekende functies van de programmeertaal PHP uit.

Freek gaf onder meer een demo van een opensourceproject waarvoor hij inspiratie haalde bij andere programmeertalen, zoals Python. Webbureau Spatie ontwikkelde een speciaal softwarepakket met een ‘invade’-functie, waarmee je stukjes code die niet publiek staan toch kunt lezen en gebruiken.

Daarnaast had Freek het nog over de chronologie van PHP. In deze programmeertaal is het niet de gewoonte om verschillende delen van taken parallel af te handelen en te testen. Maar dat is soms wel handig, en door kleine aanpassingen in de code wordt het ook effectief mogelijk. Interessant om te zien dat PHP een pak flexibeler is dan we misschien denken.

Innovatie voorop

Ben jij developer en wil je jezelf verder ontwikkelen bij een innovatief webbureau? Ontdek onze vacatures. Of ben je benieuwd wat Code d’Or voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem contact met ons op, dan bekijken we samen de mogelijkheden.