Waarom we bij Code d’Or in vaste teams werken

4 april 2022

Enkele jaren geleden besloten we om onze organisatie nogal drastisch om te gooien. Sinds 2018 werken we bij Code d’Or namelijk consequent in kleine, vaste productieteams. Uiteraard doen we dat niet zomaar, maar hebben we daar goeie redenen voor. Zo zijn er heel wat voordelen voor onze klanten en onze medewerkers. Lees even mee.

Hoe is het zover kunnen komen?

Als je vandaag knappe en solide websites wil bouwen en tegelijk bedrijfsprocessen online brengt, moet je van vele markten thuis zijn. Natuurlijk moet je rekening houden met de toegankelijkheid en het gebruiksgemak van de site. Maar ook de technische uitdagingen om datasets van verschillende bronnen met elkaar te koppelen worden groter én het belang van onderhoud en ondersteuning blijft groeien. Bovendien is het internet zelf constant in evolutie. Zo stellen zoekmotoren almaar hogere eisen om je pagina’s vindbaar te maken.

Zelfstandige, multidisciplinaire teams

Dat alles zorgt ervoor dat je voor de ontwikkeling van een webplatform vandaag een multidisciplinair team nodig hebt. Wij kozen ervoor om met vaste ploegen te werken. Momenteel beschikken we over drie autonome teams en werken we aan een vierde.

Deze zelfstandige teams:

 • bestaan uit experts die samenwerken aan hetzelfde doel.

 • zijn toegewezen aan vaste projecten, zowel tijdens de productie als daarna.

 • stellen hun eigen planning op.

Standaard bestaat zo’n team uit:

 • 1 strateeg / business consultant

 • 1 projectmanager / accountmanager

 • 1 webdesigner

 • 1 prototoyper / functioneel analist

 • 3 tot 4 developers (2-3 backend + 1-2 frontend)

 • 1 digital marketeer


Dit betekent niet dat we voor elk project altijd iedereen inschakelen. Op basis van de briefing en de business case kunnen we binnen een team andere accenten leggen. Een project dat harder inzet op webdesign en minder ‘hardcore’ development nodig heeft, krijgt bijvoorbeeld een andere invulling dan een koppeling met een PIM- of DAM-softwarepakket voor een klantenportaal.

Onze manier van werken

Ongeacht het project, zijn altijd alle profielen aanwezig bij de interne kick-off, waar de strateeg en de projectmanager de grote lijnen uitzetten en de deliverables afspreken.

Op basis van het voortraject met de klant, waarbij we alle noden en vereisten in kaart brachten, krijgt het productieteam een duidelijke briefing. Zo weet elke teamlid wat er binnen het eigen vakgebied moet gebeuren en hoe dat past in het grotere geheel.

Zowel bij de briefing, als in de verdere voorbereiding van het project en tijdens ontwikkeling, is er overleg tussen de verschillende experten.

Enkele zaken die we aftoetsen:
 • Zitten we goed qua timing en budget?

 • Verliezen we de strategische doelstellingen niet uit het oog door te hard op details te focussen?

 • Brengt de vormgeving van een feature de frontend developer niet in de problemen?

 • Begrijpen de developers goed welke conversies gemeten worden?

 • Welke metadata moeten we omwille van SEO in de website verwerken, en hoe?

Nauw overleg met de klant

Tijdens het project waakt de projectmanager over de functionele afspraken, zonder daarbij planning, budget en kwaliteit uit het oog te verliezen. Maar uiteraard kan de klant ook altijd bij elk teamlid individueel terecht met specifieke vragen of opmerkingen.

Beslissingen gebeuren altijd in nauw overleg tussen de klant en het team. Zo vermijden we dat de projectvereisten, tegen de oorspronkelijke afspraken in, almaar groter worden – een fenomeen dat bekendstaat als feature creep.

Continuïteit verzekerd

Door te werken met vaste productieteams, die weinig roteren of veranderen van samenstelling, voorzien we continuïteit voor onze klanten. Ook na de initiële oplevering van het project kan een klant nog altijd bij dezelfde mensen terecht voor nieuwe features, support en algemene vragen.

Daarnaast leert het team de klant en zijn bedrijfsprocessen zo ook almaar beter kennen. Het resultaat? We kunnen proactief voorstellen doen om vanuit ons perspectief verbeteringen aan te brengen. Op de lange termijn samenwerken aan de onlineprojecten van onze klanten, da’s een échte win-win.

Ja, het werkt!

Intussen kunnen we ons al niet meer voorstellen dat we ooit op een andere manier gewerkt hebben.

We zien tal van voordelen aan vaste teams:

 • Elk productieteam heeft controle over alle facetten die bij een eigentijds online aanbod komen kijken, van strategie tot hosting, van marketing tot design, en alles daartussen.

 • Iedereen in het team werkt aan dezelfde doelstellingen en tegen dezelfde deadline.

 • Door nauw samen te werken, ontstaat er vanzelf cohesie in het team.

 • Elk profiel, met zijn eigen expertise, leert van de andere experten – zo komen we tot een beter eindproduct.

 • Elk teamlid ziet het werk van de anderen. Zo kunnen we makkelijk de verschillende deeldoelstellingen laten samenkomen in één mooi afgewerkt product.

 • Meer ervaren profielen nemen junior profielen onder hun vleugels. Door in team te werken, leren ze veel sneller.

 • Er zijn geen taboes: als we een fout gemaakt hebben of een kwaliteitsprobleem vaststellen, dan leggen we dat op tafel. We slagen of falen als team en moeten dus samenwerken om tot een goed resultaat te komen.

Aanpak op maat

Ook onze klanten zijn blij met een vast productieteam. Sterker nog: we horen vaak dat het een belangrijke reden is waarom ze voor ons kiezen als vaste webpartner. Door het geringe verloop bij Code d’Or garanderen we sowieso stabiliteit en blijft de opgebouwde kennis aanwezig in het team.

Naast onze drie vaste productieteams hebben we ook een aantal profielen die we voorlopig als ‘vlinder’ inzetten, bij projecten die er nood aan hebben. Onze webdesigner Leroy fladdert bijvoorbeeld van team naar team en van project naar project.

Overtuigd door onze manier van werken?

Onze teams staan klaar om ook van jouw project een succes te maken. Geef ons een seintje en we nodigen je uit voor een intakegesprek. 

Wil je zelf graag samenwerken in een hecht team van experten om bedrijfsprocessen te digitaliseren? Dan hebben we goed nieuws, want we zoeken bij Code d’Or nog heel wat nieuwe collega’s. Ontdek snel al onze vacatures