Werken in de creatieve sector

25 mei 2020

Als strategisch webbureau zijn we van veel markten thuis. Sommigen kloppen bij ons aan om een strategisch vraagstuk op te lossen terwijl anderen hun digitale strategie van A tot Z willen omgooien. Wat onze rol ook is, creativiteit en innovatie staan altijd centraal.

In onze sector is samenwerken en werk uitbesteden essentieel. Het slagen van een project hangt sterk af van het evenwicht tussen alle partijen. Jammer genoeg is het niet altijd even gemakkelijk om een creatieve ondernemer te zijn. De waarde van creativiteit is subjectief en opdrachtgevers hebben vaak geen idee hoeveel werk er achter een opdracht schuilgaat.

Wij met Code d’Or ondersteunen dan ook met veel plezier het manifest van Creative Fair Play.

Creativiteit meets innovatie

Dat creativiteit een ruim begrip is merken we bijna dagelijks. Vaak wordt er gedacht aan foto’s bewerken in PhotoShop of een uitdagend design ontwerpen voor een website. Klopt, dit doen wij ook, maar we gaan vaak dat stapje verder. Bij creativiteit denken wij ook aan probleemoplossend denken. Een user interface ontwerpen die data makkelijk toegankelijk maakt, een componentenbibliotheek die gemakkelijk te gebruiken is,... het is zijn allemaal voorbeelden van creatieve oplossingen die we naar voor schuiven bij klanten.

Heel vaak gaan creativiteit en innovatie hand in hand samen. Onze creatieve oplossingen gaan meestal gepaard met nieuwe tools, innovatieve denkwijzen, hardcore development of de manier waarop we een functionele analyse aanpakken. Creativiteit en innovatie zijn belangrijke pijlers die vaak bevraagd worden door klanten en prospects. Bij prospects komen we jammer genoeg vaak terecht in het klassieke ‘pitch-patroon’ waarbij een verkiezingsronde georganiseerd wordt door de opdrachtgever en er zo een agency wordt gekozen. Enkele klassieke voorbeelden hiervan zijn:

“We willen al een voorbeeld van een logo zien, en op basis daarvan maken we een keuze.”

“We hebben nog geen idee van boomstructuur of inhoud, maar willen graag zien in jullie voorstel hoe jullie als experten het webdesign zullen aanpakken.”

Het is uiteraard niet simpel om een agency te kiezen op basis van een kennismakingsgesprek. Maar er wordt te vaak verwacht dat je gratis werk levert tijdens - verkiezingsrondes. Flanders DC ondersteunt, promoot en verbindt creatieve ondernemers uit Vlaanderen. Samen met Creative Network lanceert Flanders DC Creative Fair Play een positief manifest om succesvolle samenwerkingen met creatieve ondernemers mogelijk te maken. Het manifest roept ondernemers en opdrachtgevers op om 7 best practices uit te dragen die moeten bijdragen tot duurzaamheid in de sector. Wij geven graag onze mening op deze best practices.

Gratis bestaat niet

Een correcte vergoeding is de beste manier om duurzame kwaliteit in de creatieve sector mogelijk te maken. Voorzie een correcte vergoeding voor je spelers en beloon het proces, niet het resultaat. Deze regel past dan ook perfect bij de No!Spec beweging.

Als prospect krijg je bij Code d'Or een kennismakingsronde waarin we uitleggen hoe we werken en wat je mag verwachten. Op basis daarvan maken we een eventuele prijsofferte om samen de eerste stappen te zetten.

Vat wedstrijden sportief op

Een opdracht uitbesteden via een wedstrijd kan kandidaten opleveren, maar voorzie een correcte vergoeding voor deelnemers die werk voor je leveren. Als onderneming ben je op zoek naar een langdurig partnership met een leverancier, natuurlijk wil je even aftoetsen of alles wel klopt en het geen pure verkooppraatjes zijn. Bij Code d’Or vangen we dit op met een betalend voortraject, waarbij afhankelijk van de vraag, we verschillende methodes hanteren om dichter tot de kern van het probleem te komen. Je leest in onze blog hoe wij een voortraject precies aanpakken.

Regel de intellectuele eigendom

Zonder overeenkomst behoudt de auteur in principe alle auteursrechten. Als je hiervan wil afwijken, moet je een regeling treffen. We maken ten slotte software, designs en campagnes. Van een webshop die rechtstreeks geld opbrengt tot een innovatieve campagne om je resultaten in de zoekmotoren te optimaliseren. We maken dan ook telkens goede afspraken met onze klanten en communiceren hier transparant over.

Goede afspraken maken goede vrienden

Iedereen kent het gezegde wel, maar hier wringt vaak het schoentje. Noteer vooraf afspraken over scope, doelgroep, planning, budgetten en noem maar op. Planning, organisatie en elkaar begrijpen is essentieel. Onze project managers nemen hier graag het voortouw in. Timings, uurprijzen, inschattingen, afspraken rond werkuren,.. we zetten ze graag scherp, en op papier.

Hanteer redelijke termijnen

Creativiteit kan alleen maar bloeien in een sfeer van vertrouwen en waardering. Zo heeft een multinational een andere financiële slagkracht dan een lokale speler waarbij een startup heeft nood aan creativiteit. Elk bedrijf past zijn eigen betaaltermijnen toe. Wij hebben hier dan ook alle begrip voor, maar vragen eerlijkheid en transparantie in ruil. Zo hanteren wij bij Code d’Or standaard een voorschot van 30% bij aanvang van een project, als teken van wederzijds vertrouwen.

Erken het werk van een ander

Elke ondernemer is trots op zijn werk en wil dan ook graag credits ontvangen. Als partner hoeven we niet centraal te staan, maar het is altijd leuk om te horen dat je als opdrachtgever tevreden bent. We voorzien standaard een verwijzing naar onze website in de footer van je website, zodat mensen met een vraag of technisch probleem bij ons terecht kunnen. Daarnaast zetten we jouw project ook in de kijker op onze website, want we zijn best trots op wat we voor onze klanten realiseren.

Gun elkaar vrijheid

Klamp je niet vast aan exclusiviteitscontracten maar spring uiteraard wel loyaal om met je kennis die je tijdens een samenwerking uitwisselt. Opdrachten uitvoeren als agency kan je het best vergelijken met het tijdelijk inhuren van een expert uit een bepaald domein. In ons geval gaat het over alles wat online terug te vinden is, van strategie, web development, UX/UI en digitale marketing.

We moeten ons even ingraven in jouw specifieke sector, en komen daarbij zaken te weten die mogelijks een privaat beschermd karakter hebben. We voorzien in dat geval op eigen initiatief een NDA (non-disclosure agreement). Exclusiviteit zullen we echter zelden aanvaarden, en is ook nergens voor nodig. We letten op met te werken voor rechtstreekse concurrenten en zijn hier ook altijd transparant in. Als partner staan we voor een open communicatie, zonder elkaar te gaan vastbinden.

Nieuwsgierig naar hoe we voor jouw uitdagingen een online oplossing kunnen bedenken? Of wil je gewoon eens aftoetsen of je idee haalbaar is? We horen het graag!

Samenwerken?

Heb je een project dat je graag wilt bespreken of talent dat we zeker in huis moeten halen? We ontmoeten je graag.
Contacteer ons

Ben jij een creatieve ondernemer of opdrachtgever die het manifest mee wil uitdragen of ben je gewoon benieuwd naar het volledige artikel? Lees hier het volledige manifest.