Gents Universiteitsmuseum

Durf kijken, denken en doen

Website
Website bekijken
Gents Universiteitsmuseum

Durf kijken, denken en doen

Website

Briefing

Gent is binnenkort een museum rijker. Het Gents Universiteitsmuseum of GUM brengt de verzameling en collectiestukken van de Universiteit Gent naar buiten. Je kan het wetenschapsmuseum middenin de Gentse Plantentuin vinden waar je je kan laten onderdompelen in wetenschap, onderzoek en kritisch denken. Je duikt letterlijk in het brein van de wetenschapper. En bij een nieuw museum hoort een splinternieuwe website.

Wat deden we?
GUM

Het GUM beheert meer dan 400 000 objecten van de verschillende faculteiten en zal een selectie hieruit openstellen voor een breed publiek. De bezoeker kan de waardevolle en unieke collectie in het museum ontdekken. Van biologie en archeologie, tot psychologie en geschiedenis. Je zal kunnen genieten van verschillende tentoonstellingen, workshops, rondleidingen en zelfs naar huis gaan met een souvenirtje uit de shop.

GUM

Samenwerking ten top

Om de website in kaart te brengen werd eerst een prototype uitgewerkt door Rosemie Callewaert van iStoire Services. Samen met de klant gingen we hier eerst kritisch door. Ondertussen paste Pjotr de huisstijl toe op de website en na een briefing ging onze designer aan de slag. Hij mapte de grafische voorstellen op het prototype waarna in samenspraak met alle partijen een apart en dynamisch design ontstond.

Onze back-end developers zorgden voor een op maat gemaakt CMS met tal van modules zodat GUM de website kon aanvullen en vormgeven met alle nodige informatie. Onze front-end developer zette het design om naar een levendige website.

Picture of Michaël Mariën

De samenwerking en kruisbestuiving tussen het team van Code d’Or en de verschillende interne en externe partners verliep heel vlot en vruchtbaar. Je voelt doorheen het hele proces de goesting van het team om er een succesvol project van te maken.

En dit allemaal op een technisch onderbouwde backbone die naar de toekomst nog sterk kan uitgebreid worden.

Blijf op de hoogte

Benieuwd welke evenementen je binnenkort in jouw agenda moet zetten? Dankzij de event module kan het GUM zowel korte tentoonstellingen, eendaagse activiteiten als permanente expo’s weergeven. Indien je naar specifieke zaken op zoek bent kan je met een handige filter selecteren op doelgroep, soort activiteit, data,...

Alle tussentijdse updates en nieuwigheden kan je lezen op de nieuwspagina. Er is onder andere een verdeling tussen verschillende categorieën zoals nieuws en vacatures waarbij elk item een aparte detailpagina heeft. Deze en andere pagina’s doorheen de website worden opgebouwd met Page Architect. Dankzij op maat gemaakte blokken kan het GUM de pagina’s zelf opbouwen. Bij het speelse design van deze website hoorden ook speciale blokken. We werkten met animaties, blokken in een kanttekening en andere toffe elementen.

Vind je niet meteen de juiste informatie? Met de algemene zoekfunctie krijg je eenvoudig een overzicht van de opgevraagde informatie. Met verdere filtering op soort content verkrijg je snel het juiste resultaat.

Door Form Architect kan het GUM doorheen de website formulieren toevoegen waar nodig. Bijvoorbeeld op een vacaturepagina, om een rondleiding te boeken of om informatie op te vragen. De velden zijn zelf te bepalen en kunnen al dan niet niet verplicht worden gemaakt. De ingevulde formulieren komen in het CMS terecht waarna de content beheerders de aanvragen kunnen behandelen.

Picture of Michaël Mariën

Code d’Or slaagde erin om onze sterke functionele verwachtingen te combineren met onze uitdagende huisstijl. We wilden een website waar al onze doelgroepen makkelijk hun weg zouden vinden. Maar ook ééntje met een hoek af. Eén die ons binnen het culturele en artistieke veld vanaf het begin op de kaart zet.

Tot in het kleinste detail

Naar de toekomst toe zijn nog uitbreidingen gepland. Er wordt gewerkt aan de integratie tussen IIIF en het CMS. Zo zullen er beelden vanuit het CMS geselecteerd kunnen worden in de beeldcollecties van het GUM. Voeg daar nog enkele nieuwe functionaliteiten aan toe en de bezoeker van de website kan de beelden in detail raadplegen en downloaden.

Kijk je er net zoals ons al naar uit om op ontdekking te gaan en de collectiestukken te bewonderen in het Gents Universiteitsmuseum? Hou dan zeker de website in de gaten voor updates rond de opening.

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons