Industriemuseum Gent

Naar het museum gaan vanuit je luie zetel

Website
Website bekijken
Industriemuseum Gent

Naar het museum gaan vanuit je luie zetel

Website

Briefing

Zeg nooit meer MIAT tegen het Industriemuseum. Het Gentse museum onderging een heuse gedaanteverandering. Tabula rasa, heet het. Een nieuwe huisstijl, een opfrissing van de vaste collectie en zelfs verbouwingen. Op drie maanden tijd bouwden we een gloednieuwe website in evenveel talen, met niet minder dan 6004 collectiestukken — and counting — die je gewoon van thuis kunt bewonderen.

Wat deden we?

De website van het vroegere MIAT was een typische, statische website: tjokvol content, maar niet meteen lichtvoetig of flexibel. Goed voor praktische info en wat nieuwsberichten dus, maar onvoldoende uit de kluiten gewassen voor de grootse plannen van het museum, dat zich wil profileren als pionier in hun sector.

Deelbare collectie

Vandaag telt de website 5717 items uit de collectie, stuk voor stuk gefotografeerd met de bedoeling om al die kennis makkelijk deelbaar te maken. De collectie moest verder leven dan het museum, wat inhoudt dat elk object nu beschikbaar, bruikbaar en deelbaar is voor wie maar wil. Je vindt van elk object meteen wie het maakte en welke geschiedenis eraan vasthangt. Eén klik op de knop volstaat om het beeld te downloaden, te embedden of te delen via je sociale media.

Wie zoekt, vindt onmiddellijk

De hele collectie, de eventkalender en de nieuwtjes, da’s samen veel content voor één website. Om ervoor te zorgen dat uiteenlopende doelgroepen van scholen, over kinderen tot volwassenen makkelijk hun weg vinden, dient de performante en uitgebreide zoekfunctie als shortcut doorheen de hele site.

Handig bouwpakket

Het museum werkte zelf een slim uitgekiend prototype uit en reikte ons een stijlgids aan die de basis vormde voor het design. Daar gingen we mee aan de slag om een website te bouwen die ook technisch aan alle vereisten voldeed. De volledige collectie, die extern wordt beheerd door VIAA, wordt nu automatisch binnengehaald in het CMS via de API.

Gedaan met items manueel invoeren, dus: medewerkers kunnen makkelijk monitoren welke objecten binnenkomen en aanpassen waar nodig. Dankzij de content builder die we op maat voor het museum ontwikkelden, kunnen ze bovendien zelf pagina’s opbouwen aan de hand van blokjes in de juiste look en feel.

© Beelden Industriemuseum

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons