Immaterieel Cultureel Erfgoed

Over culturele tradities in Vlaanderen

Website
Website bekijken
Immaterieel Cultureel Erfgoed

Over culturele tradities in Vlaanderen

Website

Briefing

Sommigen onder ons vieren elk jaar carnaval, een paar enkelingen smijten zich al eens in een krulboltoernooi en nagenoeg iedereen stapt af en toe of net heel vaak een Vlaamse frituur binnen. Deze en veel andere sociale gebruiken en traditionele ambachten zijn ingebed in onze samenleving en werden recent in kaart gebracht door Werkplaats Cultureel Immaterieel Erfgoed - een vzw uit Brugge. In samenwerking met het departement Cultuur van de Vlaamse Overheid en Packed zijn zij daar wonderwel in geslaagd! Code d’Or mocht dit alles van A tot Z uitwerken in een functionele website.

Wat deden we?

Wat is Immaterieel Erfgoed?

Immaterieel erfgoed is niet tastbaar. Het zijn gewoontes, kennis en praktijken die mensen vroeger hebben gekregen en vandaag willen doorgeven aan toekomstige generaties. Het zit overal en kan vanalles zijn. Daarom wordt het vaak in deelverzamelingen, zogenaamde ‘domeinen’, verdeeld. Het kunnen praktijken zijn die met vertellen en taalgebruik te maken hebben, bij muziek en podiumkunsten horen of onder sport en spel vallen. Ook domeinen zoals natuur en landbouw, eten en drinken of ambacht, vakmanschap en techniek herbergen eeuwenoude gebruiken. Kortom - immaterieel erfgoed, daar groei je vanzelf mee op of je kiest er op een gegeven moment bewust voor, maar bovenal geef je het door en inspireer je anderen. Dat brengt ons meteen bij het voornaamste doel van de website…

... Het bewaren en beschermen van Immaterieel Erfgoed

De nieuwe website laat een overzicht zien van al het geregistreerd immaterieel erfgoed en toont daarmee hoe divers Vlaanderen hierin is. Om deze diversiteit nog eens te benadrukken, wijzigt de volgorde van alle erfgoederen dagelijks in het overzicht op de homepage. Zo is er elke dag iets anders te zien.

Bovendien kan iedereen die de erfgoedpraktijk een warm hart toedraagt, helpen om het erfgoed te borgen en uit te breiden. Ontbreekt er in het overzicht een volgens jou onmisbare traditie, dan heb je de mogelijkheid om dit gebruik in te dienen bij het Departement Cultuur, Jeugd en Media. Jouw dossier wordt grondig geëvalueerd en na goedkeuring wordt jouw geliefde gebruik op de website geplaatst.

Erfgoed met een ster

De lijst van erfgoed is haast onuitputtelijk geworden met het gamma aan tradities en praktijken die er in Vlaanderen te vinden zijn. Onder hen bevinden zich enkele speciallekes die werden toegevoegd aan de officiële inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed, op de website herkenbaar aan een ster icoon. Dit is een initiatief van de Vlaamse overheid om bewust actie te ondernemen om dit erfgoed door te geven en anderen te inspireren om ook deel te nemen.

Via de nieuwe website kan je zelf ook jouw inspanningen laten opnemen in de lijst van inspirerende tips. Je kan voorstellen voor concrete acties toevoegen waarmee aan een duurzame erfgoedzorg kan worden gewerkt.

Actie!

Erfgoed toekomst geven betekent erfgoed uitoefenen. Waar dat voor ‘frietjes eten’ weinig problemen vormt, is dat voor bijvoorbeeld klokkenluiden een heel ander verhaal. Onder het luik ‘inspireren’ op de website kan je heel wat tips, methodieken en leesmateriaal vinden over hoe we deze gebruiken in stand kunnen houden.

Sommige producten van een ambacht worden niet meer gebruikt op de manier zoals dat vroeger het geval was. Neem nu klompen: tegenwoordig zijn er wel comfortabelere schoenen te vinden, maar dit wil niet zeggen dat het herlanceren van klompendragen geen leuke en vooral grappige activiteit kan zijn. Zo wordt ieder jaar in Oelegem een heuse Klompenrace gehouden door de straten van het dorp! Het is door zulke evenementen te organiseren dat ons erfgoed weer begint te leven.

Inspiratie om een bepaald immaterieel erfgoed nieuw leven in te blazen? Je kan via de website zelf acties en ideeën toevoegen en je krijgt meteen ons werk te zien in je persoonlijke account

Persoonlijk account

Een aanvraag indienen voor de inventaris Vlaanderen, een voorstel doen om een nieuw immaterieel erfgoed op te laten nemen in het overzicht, of een actie delen om de nieuwe generaties goesting te doen krijgen in het uitoefenen van bepaalde tradities, doe je allemaal via een persoonlijk account. Via een login en paswoord krijg je toegang tot een afgeschermde omgeving waarin je kan zien welke zaken je al ingestuurd hebt, welke werden goedgekeurd en welke een ster kregen van de minister.

Blijf up-to-date

Het laatste grote luik van de website omvat alle actuele nieuwsberichten i.v.m. Immaterieel Erfgoed, de workshops die hier rond gegeven worden, tentoonstellingen in en uit de buurt,... Hiervoor maakten we trouwens een koppeling met UiTinVlaanderen. Alle activiteiten rond erfgoed die daarin vervat zitten, worden rechtstreeks geïntegreerd in de website. Enthousiasten die op de hoogte willen blijven van de laatste nieuwtjes in erfgoedland komen hier zeker aan hun trekken! Bovendien kan je alles delen met jouw anderstalige buurman. Er is een snelle link naar Google Translate opgezet die het mogelijk maakt alle pagina’s in real time te vertalen naar het Engels of Frans.

Wij hebben met veel plezier gewerkt aan dit totaalproject, laat het volgende maar komen! Ook voor louter consultancy-, design-, development- of marketingopdrachten kan je bij ons terecht trouwens. Contacteer ons via ons contactformulier of geef ons gewoon een belletje.

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons