Vlaamse Jeugdraad

Vlaamse Jeugdraad verleidt en begeleidt jong stemgeweld online

Website
Website bekijken
Vlaamse Jeugdraad

Vlaamse Jeugdraad verleidt en begeleidt jong stemgeweld online

Website

Briefing

Dankzij de Vlaamse Jeugdraad bereiken de stemmen van onze kinderen en jongeren (en hun organisaties) de oren van ministers in heel Vlaanderen en Europa. Maar hoewel de Jeugdraad al jaren succesvol de boventoon voert op talloze vlakken, begon hun website achterop te hinken. Een nieuwe look was aan de orde, met makkelijk aan te passen modules voor de sitebeheerders. En misschien wel het belangrijkst van al: er moest een online verkiezingstool komen, die de privacy van elke kiezer respecteert. 

Wat deden we?

Een frisse website voor jeugdige kiezers

Met jongeren als de belangrijkste doelgroep kan het de website van de Vlaamse Jeugdraad uiteraard niet aan een fris ontwerp ontbreken, volledig in lijn met ‘mobile first’. We bedachten een nieuw design op basis van de aangeleverde huisstijl, en rolden het prototype uit naar het web. De nieuwe website bestaat nu uit een aantal basismodules:

 • Nieuws, waar lezers artikels kunnen filteren op thema

 • Events

 • Blog, eveneens makkelijk te filteren

 • Adviezen (hierover dadelijk meer)

 • Verkiezingen, waar jongeren kunnen stemmen of de kiesresultaten raadplegen. Ook daarover later meer.

Blokkendoos

Om het websitebeheer voor de klant zo eenvoudig mogelijk te maken, werkten we als het ware een ‘blokkendoos’ uit (Page Architect). In de doos zitten verschillende componenten die de Vlaamse Jeugdraad kan combineren om makkelijk zelf pagina’s op te bouwen.

Advies op een (slim gecodeerd) schoteltje

Een belangrijke taak van de Vlaamse Jeugdraad is adviezen opstellen, die de regering moeten helpen om een waardevol jeugdbeleid uit te rollen en die te allen tijde het perspectief van kinderen, jongeren en hun organisaties ‘top of mind’ houden bij beleidsmakers. Via Page Architect kan de Jeugdraad deze adviezen inputten, belangrijke elementen in de verf zetten en elk volledig advies in een downloadbare pdf aanbieden. Lezers kunnen de adviezen bovendien eenvoudig filteren op jaartal of thema.

Online verkiezingstool

De Vlaamse Jeugdraad is een officieel adviesorgaan voor de Vlaamse regering wat betreft jongerenzaken. Wie er allemaal in de raad zetelt? Dat bepalen onze Vlaamse jongens en meisjes zelf, aan de hand van driejaarlijkse verkiezingen. Iedereen tussen de 12 en 30 jaar mag stemmen. Dit jaar gebeurde dat, mede dankzij Code d’Or, via een nieuwe online verkiezingstool. Het technische raderwerk achter de tool zit goed doordacht in elkaar, omdat elke stem rechtsgeldig moet zijn en elke kiezer slechts één keer mag stemmen. Er was, met andere woorden, een koppeling met eID nodig.

Integratie met CSAM en openID

De koppeling met eID kwam tot stand in samenwerking met Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid. Zij zetten de technische koppeling klaar en wij implementeerden ze vervolgens op de website van Vlaamse Jeugdraad.

Via deze koppeling werken we ook samen met CSAM (een systeem van identiteits- en toegangsbeheer binnen e-government). De integratie met CSAM gebeurt via openID, omdat die werkwijze het meest toekomstbestendig is. In 2024, wanneer het tijd is voor nieuwe verkiezingen, zal de Vlaamse Jeugdraad in het CMS makkelijk een nieuwe verkiezing kunnen aanmaken en nieuwe data toevoegen. De vorige kandidaten blijven bestaan in het CMS, zodat de sitebeheerders ze later gemakkelijk terug als verkiesbaar kunnen aanvinken (en niet eerst alle data opnieuw moeten ingeven).

Stemmen in 4 simpele stappen

Hoe stemmen met de online verkiezingstool dan precies in zijn werk gaat?

 • Stap 1

  Je kiest welk thema je voorkeur heeft. Zo heb je keuze uit onder andere:

  • Klimaat

  • Mentale gezondheid

  • Gelijke kansen

  • ...

 • Stap 2

  Je stemt op jouw favoriete kandida(a)t(en): minstens één en maximaal acht.

  Waarbij elke kandidaat wat meer over zichzelf kan vertellen en uitleggen waarvoor hij of zij staat.

 • Stap 3

  Je wordt doorverwezen naar de site van CSAM, waar je kunt kiezen tussen aanmelding via itsme, eID of een sms-token. Deze stap is ingebouwd om aan te tonen dat je nog niet eerder gestemd hebt en dat je de juiste leeftijd hebt om te mogen stemmen.

 • Stap 4

  De website krijgt van CSAM een unieke ID toegezonden, die laat weten of de stemming geslaagd is of niet. Je krijgt dan een van de volgende meldingen te zien: 

  • Stemming geslaagd 

  • Foutmelding - je hebt al gestemd 

  • Foutmelding - je bent te jong of te oud om te stemmen 

Respect voor privacy

De vernieuwde website van de Vlaamse Jeugdraad houdt gedurende de sessie bij welke kandidaat of kandidaten de stemmer selecteert. Stel dat de validatie bij CSAM faalt, bijvoorbeeld door een slechte verbinding, dan kan de kiezer onmiddellijk een tweede poging doen zonder eerst alle kandidaten opnieuw te moeten selecteren. Let wel, hoewel alle stemmingen worden bijgehouden in het CMS, zijn de data geanonimiseerd. De Vlaamse Jeugdraad kan dus enkel opvolgen hoeveel stemmen elke kandidaat heeft, zoals bepaald door de privacywetgeving.

Picture of Jo Van De Walle

"Code d'Or toverde voor ons een degelijke, aantrekkelijke en duurzame website. Ze werkten de modules grondig uit zodat ze kunnen meegroeien met de tijd en met onze organisatie.
We zijn alvast erg tevreden over het design en aanpak van onze verkiezingspagina en de achterliggende authenticatie processen. Tijdens de verkiezingen hebben we geen hick-ups ervaren ten gevolge van de site en verliep het stemmen op de mobiele site zelf zeer vlot. Ook over de samenwerking zijn we erg tevreden. De communicatie was steeds duidelijk en transparant. Er ging veel tijd naar het bespreken wat we nodig hadden en het design van de site, maar daardoor wist Code d'Or erg goed in te spelen op onze noden en het budget. Met een straffe en solide website, kunnen we als Vlaamse Jeugdraad trots naar buiten komen en heel wat kinderen, jongeren, beleidsmakers en andere partners extra bereiken en betrekken."

Wil je meer weten over dit project?

Heb je een gelijkaardig project en ben je benieuwd naar onze aanpak? We vertellen je er graag meer over.
Contacteer ons